Surówka z czerwonej kapusty – zdrowy, chrupiący dodatek do obiadu!


surówka z mlodej, czerwonej kapusty, z jablkiem i marchewką, w brązowym talerzu, na podkladce z gazety

Jeśli szukasz pomysłu na zdrową surówkę do obiadu, która nie tylko pięknie wygląda, ale i wspiera Twoje zdrowie – ta surówka z czerwonej kapusty z marchewką i jabłkiem będzie strzałem w dziesiątkę! To lekka, pyszna i odżywcza propozycja, którą przygotujesz w kilka minut. Idealna na co dzień, ale też do dań z grilla czy na rodzinny obiad.

Dlaczego warto jeść surówkę z czerwonej kapusty?

Czerwona kapusta to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera duże ilości witaminy C, witaminy K, a także błonnik, który wspomaga trawienie. Jej intensywny kolor zawdzięczamy antocyjanom – silnym przeciwutleniaczom, które wspierają walkę z wolnymi rodnikami i działają przeciwzapalnie.

Marchewka dostarcza beta-karotenu (prowitaminy A), który wspomaga wzrok, odporność i kondycję skóry. Jabłko dodaje surówce naturalnej słodyczy i również dostarcza błonnika – zwłaszcza pektyn, które wspomagają pracę jelit.

Dodatek soku z limonki lub cytryny nie tylko podkręca smak, ale wspiera przyswajanie żelaza z roślinnych składników. To doskonała surówka na trawienie, lekka i orzeźwiająca.


 Przepis na surówkę z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 400 g młodej czerwonej kapusty

  • 120 g młodej marchewki

  • 170 g słodkiego jabłka

  • 2 g czosnku granulowanego

  • 5 g cukru (można zastąpić erytrytolem)

  • 15 g soku z limonki (lub cytryny)

  • sól i pieprz do smaku

 Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno poszatkuj lub zetrzyj na tarce.

  2. Marchewkę i jabłko zetrzyj na dużych oczkach tarki.

  3. Przełóż warzywa i owoc do jednej miski.

  4. Dodaj sok z limonki, czosnek, cukier (lub erytrytol), sól i pieprz.

  5. Wymieszaj dokładnie i odstaw na minimum 15 minut, by smaki się przegryzły.

Wskazówka: Im dłużej postoi, tym lepsza! Możesz przygotować ją wcześniej – smakuje jeszcze lepiej po kilku godzinach w lodówce.


Właściwości zdrowotne czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty to nie tylko pyszny dodatek, ale też wsparcie dla Twojego zdrowia:

  • Wzmacnia odporność dzięki witaminie C

  • Chroni serce – zawiera antocyjany i potas

  • Poprawia pamięć i koncentrację – dzięki przeciwutleniaczom

  • Wspiera trawienie i pracę jelit – błonnik robi swoje!

  • Reguluje poziom cukru we krwi, szczególnie gdy użyjesz erytrytolu zamiast cukru


Z czym podawać surówkę z czerwonej kapusty?

Ta lekka surówka z kapusty i marchewki pasuje do:

  • pieczonego kurczaka lub indyka

  • dań z grilla (np. szaszłyków warzywnych)

  • kotletów wege lub mielonych

  • kasz, ryżu i ziemniaków

To uniwersalny dodatek, który wzbogaci każdy posiłek.


Surówka z czerwonej kapusty to prosty, szybki i zdrowy przepis, który warto mieć zawsze pod ręką. Dostarcza mnóstwa wartości odżywczych, a przy tym cudownie chrupie i orzeźwia. Jeśli chcesz zadbać o trawienie, odporność i dodać koloru do swojego talerza – wypróbuj ten przepis już dziś!

Chcesz więcej takich zdrowych przepisów? Zapisz się do mojego newslettera lub obserwuj mnie na Instagramie [@taka_szamka – codziennie inspiracje na zdrowe i szybkie dania!

Komentarze

Copyright © taka szamka