Ciasto jogurtowe z truskawkami i cytrynową kruszonką – idealny wypiek na wiosenne popołudnie

 

Aromatyczne ciastko jogurtowe z truskawkami i kruszonką o lekkim cytrynowym smaku


Czy może być coś bardziej wiosennego niż puszyste ciasto jogurtowe z truskawkami i cytrynową nutą? Ten przepis pokochasz za prostotę, lekkość i domowy smak, który sprawdzi się na każdą okazję – od spotkania z przyjaciółmi po przedszkolne przedstawienie.

Dlaczego warto upiec to ciasto?


Sezonowe składniki – wykorzystujemy świeże, pachnące truskawki

Bez kremu i śmietany – lekkie, nie rozpływa się w cieple

Łatwe do zrobienia – wystarczy miska, trzepaczka i piekarnik

Można łatwo zmodyfikować – wersja bezglutenowa i bezlaktozowa? Da się!

Składniki (na formę 34 × 24 cm)


Ciasto:

4 duże jajka

180 g cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

250 g jogurtu naturalnego (może być roślinny)

100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Skórka z 1,5 sparzonej cytryny

360 g mąki pszennej tortowej (lub bezglutenowej mieszanki uniwersalnej)

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

500 g truskawek (świeżych lub mrożonych – wcześniej rozmrozić i osuszyć)

Kruszonka cytrynowa:

135 g mąki (tortowej lub bezglutenowej)

90 g cukru

90 g zimnego masła (lub margaryny bez laktozy)

Skórka z ½ cytryny

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj cytrynę: Dokładnie umyj i sparz cytrynę wrzątkiem, a następnie zetrzyj skórkę. To kluczowy krok – naturalny aromat robi różnicę!

2. Zrób kruszonkę: Wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj zimne masło i skórkę cytrynową. Rozcieraj palcami, aż powstaną okruszki. Schowaj do lodówki.

3. Przygotuj ciasto: Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj jogurt, olej i skórkę z cytryny. Wymieszaj.

4. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy, mieszając delikatnie szpatułką.

5. Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Na wierzch wyłóż pokrojone truskawki i posyp schłodzoną kruszonką.

7. Piecz ok. 45–50 minut w 180°C (góra-dół), aż kruszonka się zarumieni, a patyczek będzie suchy.

Wersja bez glutenu i laktozy?


Zamień mąkę pszenną na bezglutenową mieszankę uniwersalną.

Zamień jogurt na jogurt roślinny (np. kokosowy lub sojowy)

Zamień masło na bezlaktozową margarynę do pieczenia

Efekt? Tak samo pysznie, puszyście i cytrynowo!


Ile kalorii ma to ciasto?

Z tej porcji wychodzi około 35 mniejszych kawałków, a jeden kawałek to ok. 120 kcal. Idealna opcja, jeśli chcesz zjeść coś słodkiego, ale nie zbyt ciężkiego.


✨ Podsumowanie


To ciasto:

wygląda zachwycająco

pachnie truskawkami i cytryną

smakuje każdemu – dzieciom, rodzicom, sąsiadom


A najlepsze jest to, że możesz je zrobić w godzinę, bez żadnych wymyślnych sprzętów.

Chcesz więcej sezonowych przepisów bez zbędnych udziwnień?

Zaobserwuj mnie na Instagramie @taka_szamka 💛


Komentarze

Copyright © taka szamka